houthuizermolen naar w.stratenHet rozendorp Lottum is een van de mooiere Maasdorpen van Noord-Limburg. Het dorp heeft dan ook heel veel te bieden. Naast het tweejaarlijkse Rozenfestival natuurlijk de uitgestrekte rozenvelden. De hoofdstraat die als een rivier door de dorpskern meandert. De houten dorpspomp op de sfeervolle Markt . De daarbij gelegen Rozenhof met de toprozentuin. Boerderijen in het landschap. Het schilderachtig gelegen, door een gracht omringde, edelmanshuis De Borggraaf uit het begin van de 16e eeuw. Het prachtige, in 2004 gerestaureerde, orgel van orgelmaker Randebrock in de H. Gertrudiskerk. De natuurgebieden Schuitwater en Kaldenbroek, twee oude armen van de Maas. De zilveren Maas zelf en de landschappelijk waardevolle kleiputten tussen Lottum en Broekhuizen. Maar Lottum is niet compleet. Niet compleet zonder zijn eigen molen, zonder de “Houthuizer Molen”.

De Houthuizer Molen

Molens bouwen kost geld, veel geld. Dus stak de Stichting De Houthuizermolen veel tijd en energie in het werven van fondsen. De stichting ging met de Stichting Het Limburgs Landschap een samenwerkingsverband aan waardoor een deelfinanciering rond kwam en het onderhoud voor de toekomst veilig werd gesteld. Er werden her en der subsidies aangevraagd en van verschillende ondernemingen en particulieren kwamen toezeggingen voor financiële ondersteuning.
Al met al is de droom – een zo natuurgetrouw mogelijke herbouw van de “Houthuizer Molen” – werkelijkheid geworden. Op 9 mei 2009 werd de herbouwde molen oficieel geopend en werd de vang gelicht.

opening 9 en 10 mei 2009 050 opening 9 en 10 mei 2009 067

klik op foto's voor vergroting